Головна
ГоловнаКонституційне, муніципальне правоКонституційне право → 
« Попередня Наступна »
Б. А. Страшун. Конституційне (державне) право зарубіжних країн: Том 4. Частина Особлива: країни Америки та Азії, 2001 - перейти до змісту підручника

2. Громадянство і режим іноземців

Конституція врегулювала індійське громадянство в ч. II. Із семи статей цієї частини перші три пов'язані з проблемами, що виникли внаслідок розподілу колишньої колоніальної Індії на дві держави - Індію і Пакистан, і тому поступово втрачають своє значення. Решта положень залишаються цілком актуальними. Так, вважається індійським громадянином особа, яка постійно проживає поза Індії, якщо воно чи будь-хто з його батьків або дідусів і бабусь народилися в Індії в кордонах 1935 р. і якщо воно зареєструвалася як індійського громадянина в дипломатичному або консульському представництві Індії в країні проживання . Особи, добровільно придбали громадянство іноземної держави, втрачають індійське громадянство. Навпаки, особи, які є або вважаються громадянами Індії згідно з Конституцією, залишаються ними, і в цьому сенсі на них будуть поширюватися положення будь-якого закону, прийнятого Парламентом. Решта питань громадянства підлягають регулюванню законом.
Закон про громадянство був прийнятий в 1955 р. Відносно придбання індійського громадянства він поєднує елементи як "права грунту", так і "права крові". У країні передбачено єдину індійське громадянство, покликане зміцнити територіальну цілісність країни. Для осіб, які постійно проживають в штаті Джамму і Кашмір, Легіслатура (законодавчі збори) цього штату може надавати особливі права і привілеї щодо найму на роботу в органи уряду штату, придбання в цьому штаті нерухомого майна, поселення в цьому штаті і надання стипендій та інших форм допомоги від уряду штату. Така своєрідність пояснюється складним становищем в цьому прикордонному з Пакистаном населеному мусульманами штаті.
Набуття громадянства. Згідно із Законом громадянами за народженням вважаються особи, які народилися в Індії 26 січня 1950 або пізніше. Громадянин за походженням - це особа, народжене 26 січня 1950 і пізніше за кордоном від батька - індійського громадянина за народженням. Якщо батько - громадянин за походженням, то особа не стане індійським громадянином, якщо не зареєстровано в індійському консульстві протягом року після народження (з дозволу центрального уряду можна пізніше) або якщо батько не перебував на службі якого-небудь Уряду Індії.
У порядку реєстрації можуть набути громадянства не мають його постійні жителі країни індійського походження, якщо проживали в країні протягом шести місяців перед подачею заяви, або особи індійського походження, що постійно проживають за межами Індії в кордонах 1935 г ., або жінки, які вступили в шлюб з індійськими громадянами, або неповнолітні діти індійських громадян, або, нарешті, повнолітні та дієздатні громадяни низки країн Співдружності, перелічених у додатку I до Закону (Сполучене Королівство, Канада, Австралія та ін.)
Натуралізованих може повнолітня і дієздатна особа, якщо відповідає таким умовам:
- не перебуває у громадянстві країни, закони і практика якої перешкоджають натуралізації індійських громадян;
- відмовилося від колишнього громадянства відповідно до чинного в його країні законом і повідомила про це центральне Уряд;
- проживало в Індії чи перебувало на службі її Уряду протягом 12 місяців безпосередньо перед подачею заяви;
- протягом семи років, що передують вказаному 12-місячного періоду, проживало в Індії чи перебувало на службі її Уряду в середньому не менше чотирьох років;
- має хорошу репутацію;
- в достатній мірі володіє однією з мов, перелічених у додатку VIII до Конституції;
- у разі натуралізації або поселяється в Індії, або поступає на її державну службу, або продовжує її, або працює в міжнародній організації, де бере участь Індія, або працює в індійській громадської організації, публічному або приватному підприємстві.
Однак центральний уряд в будь-якому випадку може відхилити заяву особи про реєстрацію або натуралізації, і таке рішення не підлягає судовому оскарженню.
У разі приєднання до Індії якої території центральний уряд може визначити коло її жителів, які будуть вважатися громадянами в силу цього факту.
Припинення громадянства. Відмовитися від громадянства може повнолітня і дієздатна особа, яке у громадянство іншої держави (під час війни реєстрація відмови може бути відкладена). Якщо відмовився від громадянства чоловік, то його неповнолітні діти так само втрачають громадянство, однак протягом року після досягнення повноліття вони можуть відновитися в індійському громадянство; заміжня жінка при цьому вважається повнолітньою.
У Законі відтворено конституційне положення про втрату громадянства у разі добровільного прийняття іноземного громадянства.
Центральний уряд може позбавити громадянства особа, яка:
- зареєструвалося або натуралізувався шляхом обману, фальсифікації або приховування фактів;
- словом або дією, як передбачено в Законі, проявило нелояльність до Конституції Індії;
- під час війни вело справи, було незаконно пов'язано з ворогом чи надавало йому сприяння;
- протягом п'яти років після реєстрації або натуралізації було в якійсь країні засуджено до тюремного ув'язнення на строк не менше двох років;
- протягом семи років безперервно проживало за межами Індії, які не навчалося там, чи не служило ніякому індійському уряду, не працювала в міжнародній організації, де складається Індія, що не заявляло щорічно в індійське консульство про бажання зберегти індійське громадянство.
При ознайомленні зі змістом Закону про громадянство кидається в очі різниця правових можливостей і правових наслідків зміни громадянства у чоловіків і жінок, що відбиває юридичну перевагу чоловіків в сімейних відносинах. Виникає питання, наскільки відповідні законоположення узгоджуються зі ст. 14 Конституції, яка встановлює, що держава ні за однією особою не заперечуватиме рівність перед законом або рівний захист закону в межах території Індії.
Для інституту громадянства в Індії характерно те, що всією повнотою прав і свобод користуються громадяни, в той час як Конституція передбачає деякі обмеження дієздатності іноземців. Останні не можуть займати певні посади, такі, як посада Президента, Віце-президента, судді Верховного суду Союзу чи вищого суду штату, Генерального атторнея, губернатора або генерального атторнея штату. Вони не можуть бути обрані членами Парламенту Союзу або легислатур штатів.
У той же час громадяни країн Співдружності, перелічених у додатку I до Закону, користуються в Індії статусом громадян Співдружності. Центральний уряд на основі взаємності може наділяти їх усіма або деякими правами індійських громадян.
Особливі обмеження передбачені для "ворожих чужинців" (enemy aliens), які позбавлені передбачених у ч. 1 і 2 ст. 22 Конституції процесуальних гарантій, пов'язаних з арештом і затриманням. Тут маються на увазі громадяни держав, що знаходяться в стані війни з Індією, а також індійські громадяни, добровільно проживають у таких країнах або підтримують з цими державами комерційні відносини.
« Попередня Наступна »
= Перейти до змісту підручника =
Інформація, релевантна " 2. Громадянство і режим іноземців "
  1. 2. Болгарське громадянство і режим іноземців
    громадянства за походженням. Болгарське громадянство може бути придбане і по натуралізації. Згідно із Законом про болгарському громадянстві 1968 (з наступними змінами), для цього необхідно проживання на території Болгарії не менше п'яти років до подання заяви. В особливих випадках і за особливі заслуги перед Болгарією, а також для осіб болгарської національності, осіб, які перебувають у шлюбі з
  2. 2. Італійське громадянство і режим іноземців
    громадянство майже нічого не говориться. Лише ст. 22 встановлює загальний принцип, згідно з яким ніхто не може позбавлятися громадянства за політичними мотивами. В іншому цей інститут врегульоване актами поточного законодавства. Основним актом досі залишається Закон про італійському громадянство 1912 р., неодноразово змінювався (у 1934, 1977, 1983 рр..). Статус громадян регулюється й іншими
  3. 2. Угорське громадянство і режим іноземців
    громадянства і висилку угорських громадян з країни. Угорська громадянин, який перебуває за кордоном, в будь-який час може повернутися в країну. Законно перебуваючи за кордоном, він має право на захист з боку Угорської Республіки. Детально угорське громадянство регулюється Законом LV 1993 про угорське громадянство, згідно з яким забороняється проводити розходження між угорськими громадянами на
  4. 5. РЕЖИМ ІНОЗЕМЦІВ
    громадянство держави - члена Європейського співтовариства. Нерідко, хоча і не завжди, такі права надаються на основі взаємності. Так, у ч. 1 ст. 13 Іспанської конституції сказано: «Іноземці будуть користуватися в Іспанії публічними свободами, які гарантуються цією частиною (конституции.-Авт.), На умовах, встановлених договорами і законом». Мова тут йде по суті про
  5. 2. Польське громадянство і режим іноземців
    громадянство нічого не говорили. Питання громадянства в сучасній Польщі раніше регулюються тільки Законом про польському громадянстві 1962 Республіка не визнає подвійного громадянства. Шлюб і розлучення на громадянство не впливають, а зміна громадянства одним з подружжя не тягне зміни громадянства другого з подружжя. Закон визначає такі підстави набуття громадянства: визнання
  6. Іноземець, який постійно проживає в Росії
    громадянства) до Наказу ФМС Росії від 5 червня 2008 р. N 141 "Про затвердження зразків бланків посвідки на проживання ". Видають вид на проживання територіальні органи ФМС Росії. При цьому в документі, що засвідчує особу іноземця, робиться відмітка про видачу документа. Про це сказано в п. п. 61, 65, 69 Адміністративного регламенту, затвердженого Наказом ФМС Росії від 29 лютого 2008 р. N 41 (далі
  7. 2. Китайське громадянство і режим іноземців
    громадянство ". Частина перша ст. 33 Конституції КНР 1982 говорить:" Всі особи, які мають громадянство Китайської Народної Республіки, є громадянами Китайської Народної Республіки ". На перший погляд ця формула - типовий" коло у визначенні "і не несе ніякого змісту, але це не так, принаймні для китайців. Довго не з'являлося на конституційному рівні визначення громадянства КНР,
  8. Стаття 15
    громадянство. 2. Ніхто не може бути безпідставно позбавлений громадянства або права змінити своє
  9. 3. Французьке громадянство
    громадянства, встановлюються законом. Нині діє Кодекс французького громадянства 1945 з пізнішими змінами. Громадянство набувається головним чином за народженням на основі дії принципу крові, навіть якщо дитина народжена поза шлюбом, але один з її батьків є громадянином Франції. В останньому випадку, однак, особа може відмовитися від цього громадянства протягом шести
  10. Іноземець, тимчасово проживає в Росії
    громадянства), то даний дозвіл оформляють у вигляді окремого документа. Якщо роботодавець хоче прийняти на роботу іноземця, який тимчасово проживає в Росії, то від нього буде потрібно тільки дозвіл на роботу. Дозвіл на залучення іноземної робочої сили отримувати не потрібно. Такий висновок випливає з положень ст. 13 Закону N 115-ФЗ. Важливо враховувати, що тимчасово проживає іноземець
  11. 5.3. Громадянство: поняття, види, принципи, підстава набуття і припинення
    громадянство Російської Федерації »). Чинне законодавство називає такі види громадянства, як: - громадянство Російської Федерації - стійкий правовий зв'язок особи з Російською Федерацією, що виражається в сукупності їх взаємних прав і обов'язків; - інше громадянство - громадянство (підданство) іноземної держави; - подвійне громадянство - наявність у громадянина
  12. 87. Чи поширюється Хартія Європейського Союзу про основні права на іноземців?
    громадянству. Таким чином, громадянин Росії, який перебуває на території Європейського Союзу, має право розраховувати на дотримання щодо його принципів і норм зазначених документів, крім окремих правомочностей, зарезервованих виключно для місцевих громадян. Однак і в останньому випадку Договір про ЄС та Хартія 2000 іноді прирівнюють до громадян Союзу інших фізичних та юридичних осіб,
  13. 9 ПРАВОВЕ ПОЛОЖЕННЯ латино І Перегрін
    громадянство до середини III в. до н. е.. Латини колоній - жителі колоній, які були утворені або Латинським союзом, або Римом в завойованих областях. Стародавні латини мали рівні права з римськими громадянами в майновій сфері, але були обмежені в публічно-правовій сфері. Латини колоній були позбавлені публічних прав і обмежені в майнових правах . Co часом
  14. 2. Бразильське громадянство і режим іноземців
    громадянства. При цьому, як у ряді інших конституцій, вживаються два терміни: "a nacionalidade" (буквально: національність), що означає правову приналежність до державно-політичної спільноти, тобто нації як людському субстрату держави (у Конституції стосовно до цих людей вжито термін "бразилець"), і "a cidadania", що означає повну політичну
  15.  Оформлення документів іноземцю
      іноземця йому необхідно завести трудову книжку (при роботі в організації понад п'ять днів). Найчастіше іноземці з ближнього зарубіжжя пред'являють трудову книжку, яка була заведена ще в СРСР. Потрібно враховувати, що на території Росії діють трудові книжки зразка 1974 і 2004 рр.. У цьому випадку заводити нову книжку немає необхідності. Якщо трудова книжка видана в іноземному
  16.  Стаття 18.8. Порушення іноземним громадянином або особою без громадянства режиму перебування в Російській Федерації
      громадянства режиму перебування в Російській Федерації, що виразилося в недотриманні встановленого порядку реєстрації або пересування або порядку вибору місця проживання, в ухиленні від виїзду з Російської Федерації після закінчення певного терміну перебування, а одно в недотриманні правил транзитного проїзду через територію Російської Федерації, - тягне за собою накладення адміністративного штрафу в